ارتباط موثر با نوجوان
همه ما در زندگي روزمره به شيوه هاي مختلف با ديگران ارتباط برقرار ميكنيم و به تبادل افكار، احساسات و تمايلات خود مي پردازيم، ارتباط در اشكال مختلف كلامي و غيركلامي محور اصلي زندگي ما را تشكيل ميدهد و از اهميت بسياري برخوردار است، در اين زمينه هر يك از ما بدون دانشي خاص ميتوانيم افرادي را كه به لحاظ ارتباطي موفق ترند، شناسايي كنيم.
يكى از مهمترين زمينههاى سلامت در زندگى، مهارت برقرارى ارتباط مؤثر است؛ چراكه ارتباط يكى از مؤلفههاى اصلى زندگى اجتماعى است و اگر اين مؤلفه ناديده گرفته شود، بىشك پايه اصلى زندگى به لغزش مىافتد و رضايتمندى از آن محو مىشود. ارتباط مؤثر نوعى ارتباط سلامت آفرين است كه به افراد جرات حرف زدن مىدهد و بيان احساسات را تسهيل مىكند. در نتيجه، احساس اعتماد به نفس و دورى از احساس ترس و تهديد در ارتباط ميان افراد پديد مىآيد. هدف اصلى از برقرارى ارتباط، انتقال پيام است كه به صورت كلامى و غيركلامى، آشكار يا ضمنى منتقل مىشود. بروز هرگونه اشكال در انتقال پيام، سبب بروز اختلال در ارتباط و در نتيجه، باعث سوءتفاهم ميان افراد مىشود و سازگارى را مخدوش مىسازد. بخش عمده تأثير، در زبان غيركلامى نهفته است كه اگر به آن دقت نشود، محتواى مفيد هم نمىتواند تأثير كامل و جامعى بر گيرنده پيام داشته باشد.
كسانى كه از ارتباط مناسب برخوردار نيستند اصولاً انسانهايى ملول، افسرده و بىانگيزه هستند. صفا و سلامت در زندگى، با الگوى ارتباطى فرد در مواجهه با ديگران معنا پيدا مىكند. پيدا كردن يك الگو و دغدغه انتخاب سبك ارتباط، براى يك فرد هنگامى رخ مىدهد كه تحت فشار باشد. در چنين وضعيتى، انسان الگوهايى از رفتار را مىتواند پيدا كند؛ از جمله:
الف. «سرزنشگر» كه همواره با انگشت خود به سمت ديگرى نشانه مىرود، مخالفت مىورزد، اتهام مىزند و عيبجويى مىكند.
ب. «حسابگر» كه سرد، آرام و از ديگران بريده است و به لحاظ عاطفى خود را درگير نمىكند. قامتى راست دارد، منطقى حرف مىزند و منكر احساسات است.
ج. «سازشگر» كه هميشه موافقت مىكند، و مىكوشد خواهش، تمنا و عذرخواهى نمايد. مىتوان او را به صورت فردى تجسم كرد كه زانو زده است، در حالى كه سرش به سمت زانوهايش خم شده و پايين افتاده است.
د. «شخص گيج» كه حواس ديگران را پراكنده مىكند و به نظر مىرسد قادر نيست خود را با آنچه در جريان است وفق دهد. او سعى مىكند موضوع را عوض كند.
ه. «پيامدهنده» كه مىخواهد خودش باشد و صادقانه خود را بيان كند. او قادر است اطلاعات را به طور دقيق اخذ و پردازش نمايد.
به نظر مىرسد تمام سبكها بجز سبك پيامدهنده ـ كه از ويژگىهاى افراد متعادل است ـ مانع مواجهه افراد با احساس واقعى خود هستند.
با استفاده از الگوهاى ارتباط، اعضاى جامعه با حالتهاى مختلف ارتباط و تأثير آن حالتها آشنا مىشوند و اين آشنايى به اعضا كمك مىكند تا در ارتباط، مهارت بيشترى كسب كنند و در نتيجه، ياد بگيرند كه خودشان باشند
براى اينكه بتوانيم از ارتباط مؤثر و مفيد بهره بگيريم، بايد ويژگىهاى يك ارتباط مؤثر را بدانيم و آنها را در ارتباط خود با اعضاى خانواده به كار گيريم. همچنین موانع ارتباط مؤثر را از بين ببريم تا به نتايج و آثار ارتباط مؤثر دست يابيم.
ويژگىهاى ارتباط مؤثر
- همگرايى در برابر واگرايى
از عناوين مهمى كه در بحث ارتباط نقش كليدى و اصلى دارد، «همگرايى» و«واگرايى» است. براى رسيدن به يك زندگى مطلوب كه منافع مشترك را تامين كند، همگرايى بسيار مؤثر است. چنانچه جامعه به صورت حوزه متشكل، وحدتيافته و منتظم اداره شود، تصميمات، انديشهها و كنشها به سوى يك كانون جهتگيرى مىشود و مركزيت مقتدر و متحدى به وجود مىآيد. افراد جامعه در اين كانون در كنار يكديگر قرار مىگيرند و به مرور زمان قطب واحدى در تصميمگيرى و هدايت زندگى شكل مىگيرد. چنين كيفيتى به «. همگرايى» موسوم است. اصطلاح«. همگرايى» مترادف با هماهنگى و اصطلاح «واگرايى» مترادف با ناهماهنگى است.
آنجا كه پاى مصلحت بزرگترى در ميان باشد، هر يك از افراد انعطافپذيرى خاصى از خود نشان مىدهد تا خواستههاى فردى را فداى پيشبرد اهداف زندگى كند. روح حاكم بر خانواده «همگرا» صميميت، يكدلى، يكرنگى و رفاقت است. در مقابل، جو غالب بر خانواده «واگرا» بيگانگى، فاصله عاطفى و لجاجت است.
“همگرايى” بستر مساعدى براى شكوفايى و خلاقيت اعضاى خانواده است و “واگرايى” ـ به نوع خود ـ طرحى از خانواده را درمىافكند كه همچون دو حوزه جداگانه شاهد به هدر رفتن انرژىهاى زندگى است كه صرف اصطكاك و تقابل مىشود.
اولين گام براى كسب روحيه رفاقت در زندگى، پذيرش ديگران است. افرادى كه همسر و فرزندان خود را آنگونه كه«هست» مىپذيرند نه آنچنانكه «مىخواهند»، به اين مرحله ارزشمند نايل مىشوند كه دوستى در روابط متقابل آنان موج مىزند. زنان و مردانى كه به همسر یا فرزندان خود همچون رقيبى آشتىناپذير مىنگرند، تجسم «واگرايى» و «تزلزل» در زندگى خانوادگی هستند. البته در «. همگرايى» نكاتى بايد مورد توجه قرار گيرد كه در ذيل، به برخى از آنها اشاره مىشود. همگرايى در زندگى امرى نسبى است و جنبه مطلق ندارد؛ به اين معنا كه هرگز نمىتوان انتظار داشت افراد در تمام موارد توافق داشته باشند، بلكه منظور اين است كه آنها بتوانند در غالب موارد، سياستى هماهنگ در مواجهه با مسائل اتخاذ نمايند. همگرايى با شناخت نسبتى مستقيم دارد، همه خصوصيات افراد خانواده را نبايد تغيير داد. اين امر به مقاومت شديد و لجاجت آنها منتهى مىشود و اعتماد به نفس را از آنها سلب مىكند. در تصميمگيرىها، انتخاب راهحلها و برنامهريزى در زندگى، لازم است هر يك از افراد خانواده حقوقى را براى ديگرى در نظر بگيرد و او را از صحنه تصميمات دور نگه ندارد. مديريت مطلوب در زندگى زمانى امكانپذير خواهد بود كه هر فرد از اهميت نقش خود در پيشبرد خانواده اطمينان حاصل نمايد. مصلحت خانواده ايجاب مىكند كه هر يك از همسران به محض نارضايتى از همسر، او را از زندگى كنار نگذارد و جايگاه او را در زندگى حفظ نمايد. پدرى كه نقش سايه در زندگى دارد و به حاشيه رانده شده است، هيچگاه تأثير اخلاقى بر فرزندان نخواهد داشت و مادرى كه از موقعيت اصلى خويش محروم گرديده، هيچگونه سهمى در مراحل تصميمگيرى براى زندگى نخواهد داشت و در نتيجه، همسر لايقى براى شوهرش نخواهد بود. تصوير صحيح از مشاركت در خانواده، آنگاه شكل مىگيرد كه هريك از همسران دستى از آستين همت برآورد و با هميارى و قبول مسئوليت در زندگى، بهترين جلوه مشاركت را به نمايش گذارد. دليل اصلى براى ضرورت مشاركت اين است كه هيچ عاملى نمىتواند مرز منافع مرد را از منافع زن جدا سازد، همانگونه كه هيچ عاملى نمىتواند مرز آسيبهاى وارد شده بر مرد را از آسيبهاى زن جدا سازد؛ زيرا هر دو در يك مجموعه و براى رسيدن به مقصود واحدى تلاش مىكنند. تبسم و مهر و محبت فرستنده، نياز عاطفى گيرنده پيام را تأمين و ثبات شخصيت و استوارى اراده، منطقى بودن و اعتماد به نفس را در او تقويت مىكند. بر اساس آمارى كه ارائه گرديده است، 59 درصد از نخستين تأثيرى كه بر ديگران مىگذاريم به آراستگى ظاهر ما بستگى دارد و 41 درصد باقىمانده را زبان رفتار ما تعيين مى كند. از اينرو، فرستنده بايد به اين دو مهم توجه لازم را داشته باشد.
روابط بين فردى مؤثر اثر مستقيم روى سلامت روانى فرد دارد، به رشد شخصى و هويتيابى افراد كمك مىكند، بهرهورى شغلى و موفقيت و نيز كيفيت زندگى را افزايش مىدهد، تندرستى و سلامت جسمى به همراه مىآورد، سازگارى فرد را افزايش مىدهد، باعث مقابله سازنده با فشار روانى مىگردد و خودشكوفايى را به همراه دارد.
ارتباط مؤثر بهترين راه براى از بين بردن سوءتفاهمها، تنها راه نشان دادن احساسات به يكديگر، مسيرى براى انتقال اطلاعات و امرى ضرورى براى رشد و بالندگى است. چنانكه ارتباط مؤثر نباشد، نارضايتى، تنهايى و تعارض در خانواده پديد مىآيد، سوءتفاهم زياد مىشود، آسيب روانى به وجود مىآيد، اعتماد به نفس افراد خانواده مختل مىشود و توانايى افراد خانواده براى مقابله با مشكلات كاهش مىيابد.
يك ارتباط خوب بر سلامتى روانى فرد تأثير مستقيم دارد، به رشد و هويتيابى او كمك مىكند، كيفيت زندگى، موفقيت و سازگارى در آن را افزايش مىدهد، با شكوفايى افراد خانواده همراه است، سلامت جسمى مىآورد و باعث مقابله سازنده با اضطراب و فشار روانى مىشود.
در اين زمينه، چهار حوزه مهارتى را بايد آموخت:
- در زندگى مشترك به يكديگر اعتماد كنيم.
ـ نسبت به همسر و فرزندان خود متعهدانه عمل نماييم.
ـ از برخورد قضاوتى نسبت به دیگر افراد اجتناب كنيم.
ـ با آنها صادق باشيم.
- ارتباط بايد روشن و دور از ابهام باشد.
ـ به پيام «من» رو بياوريم.
ـ از چند پهلو سخن گفتن و با طعنه صحبت کردن بپرهيزيم.
- از يكديگر حمايت كنيم و پذيراى همديگر باشيم.
ـ امكان ندارد دو نفر در همه چيز همعقيده و همفكر باشند. بنابراين، مشروط كردن حمايت به امر محال بىمعنا است.
ـ اختلافنظر مىتواند تغيير مثبت را در پى داشته باشد. پس بايد روحيه پذيرش را تقويت كرد.
ـ تفاوت ديدگاه به پختگى در تصميم كمك مىكند. براى تصميم بهتر ديدگاه مخالف را تحمل كنيم.
ـ پذيرش ديگران قدرت مديريت انسان را افزايش مىدهد. حذف ديگران نشانه اقتدار در مديريت نيست.
- تعارضهاى موجود را به شيوهاى سازنده برطرف سازيم.
ـ اگر به دنبال اختلافنظر، روابط مستحكمتر شود، دوستى افزايش يابد و رضايتمندى وجود داشته باشد اختلاف نه تنها مخرب نيست، بلكه سازنده است.
ـ در قواعد و مقررات با يكديگر توافق كنيم.
ـ اگر عصبانيت بر گفتوگو حاكم شد، مدت كوتاهى از هم فاصله بگيريم و در زمان مشخصى بحث را پى بگيريم.
ـ به نوبت، هريك گوينده و شنونده باشيم و نقش خود را در هر موقعيت ايفا كنيم.
براى اينكه ارتباطى مؤثر داشته باشيم، بايد به محتواى كلام، فرايند بيان آن و نوع ارتباط غيركلامى توجه كرد. هرچه سخن ما جذاب، شورانگيز، دور از تهديد و غمافزايى باشد، زمينه بهترى در بخش محتوا، براى ارتباط مؤثر فراهم مىشود. چنانكه نحوه فراز و فرود سخن، جملهبندى و زمانبندى در گفتار ما مناسب باشد، فرايند بيان سخن به ارتباط مؤثر ما كمك خواهد كرد. در كنار اين دو، تُن و آهنگ صدا، تماس چشمى، حالتهاى چهره، حركات بدنى و گوش دادن فعال، مىتواند به بخش غيركلامى در ارتباط مؤثر كمك كند. براى برقرارى يك ارتباط مؤثر بايد علاوه بر كلمات، از ارتباط غيركلامى نيز بهره جست.
- توجه كردن
براى برقرارى رابطه مطلوب عاطفى، توجه كردن نقش اساسى دارد. توجه كردن در دو بخش كلامى و غيركلامى نقش ايفا مىكند. در بخش غيركلامى، ژستهايى نظير لبخند زدن، سر تكان دادن و نگاه همدلانه داشتن يا مجاورت بدنى از قبيل خم شدن به جلو، تماس و لمس، بستر مناسبى را براى ارتباط فراهم مىآورد.
توجه غيركلامى اغلب رساتر از توجه كلامى است. هر بخش از بدن ما مىتواند به گونهاى باشد كه ارتباط را آسان نمايد و آن را تداوم بخشد. ما هنگامى كه در مواجهه با يكديگر حالتى آرام، اما هوشيار از خود نشان مىدهيم، اندكى بدن خود را به سوى جلو خم مىكنيم يا با روى گشاده در فاصله مناسبى از يكديگر قرار مىگيريم، ارتباط را تقويت مىكنيم و در عين آرامش با هيجان نشان مىدهيم كه آنچه را به يكديگر منتقل مىنماييم، خوب درك مىكنيم و مىفهميم؛ چراكه براى درك آن بسيار مصمم هستيم. ما با شيفتگى براى يكديگر پيام مخابره مىكنيم و براى دريافت پيام چنان برانگيختهايم كه بر لبه جلوى صندلى مىنشينيم و حالت وارفتگى از خود نشان نمىدهيم. به اين حالت «گرايش نشان دادن» مىگويند. در ايجاد اين حالت، حركتهاى بدنى، تماس چشمى و گشادهرويى بسيار مؤثر است.
كسى كه با دیگری سخن مىگويد و در همان حال به رهگذران دست تكان مىدهد، گرچه حركت بدنى دارد، اما حركت او متناسب با سخن گفتن با همسرش نيست.
- لحن صدا
برخى معتقدند كه 38 درصد از استنباط اوليه افراد از هر عبارتى، به نحوه بيان آن بستگى دارد. اولين كلماتى كه از دهان انسان خارج مىشود، لحن كلام را تعيين مىكند. بنابراين، صدا بايد آرام، منظم و نيرومند باشد، كلمات به روانى پشت سر هم ادا شوند و از تأمّل بىجا و زننده خوددارى و روى كلمات و جملات مهم تكيه شود. اولين حالتها در مواجهه ميان افراد، تأثير عميقى ميان آنها به جا مىگذارد. بعضى صداها پرمايه و غنى، برخى ديگر آوازگونه، تعدادى گرم و دلنشين، گروهى آكنده از افاده و سرانجام برخى هم سرد، بىاحساس و يكنواخت هستند.
لحن صدا از كيفيت صوت، طنين و گويايى آن رنگ مىگيرد. تغيير در كيفيت صوت گوياى احساسات، عواطف و تفاوت در معناست؛ زير و بم صدا تعيينكننده نت بالا يا پايين يا تركيبى از اين دو نت است كه موجب تنوع صدا و قوت آن مىشود و تركيب مناسبى از سرعت كلام و زير و بم صدا موجب قوت آن مىگردد
در لحن بيان براى برقرارى ارتباطى مؤثر، بايد به مواردى توجه داشت؛ از جمله:
ـ سرعت: تند، كند، تندتر، كندتر
ـ نحوه مكث يا ترديد بين كلام
ـ درجه: بلند، فريادكنان، متوسط، آرام، بسيار آرام، نجواكنان
ـ دانگ: زير، جيغزنان، بم، متوسط
ـ تغيير: نحوه بالا و پايين رفتن صدا
ـ تكيه كلام خاص
- حالات چهره
چهره نيز اطلاعات فراوانى در خصوص حالات هيجانى ديگران به ما مىدهد. برخى از نظريهپردازان مىگويند: حالات چهره بعد از زبان، مهمترين منبع اطلاعاتى است. شاهد اين مدعا، زمان و حجم كارهايى است كه نويسندگان، نمايشنامهنويسان و فيلمنامهنويسان به توصيف جزئيات چهره شخصيتهاى موردنظر خود اختصاص دادهاند. برخى شواهد از نظريه فطرى بودن حالات چهره حكايت مىكند؛ زيرا در فرهنگهاى مختلف دنيا شاهد حالات چهرهاى مشتركى هستيم؛ از قبيل بالا كشيدن يك يا هر دو ابرو، خميازه كشيدن و جمعكردن لبها كه به ترتيب نشانه نگرانى و تعجب، خستگى و اضطراب هستند.
به هر حال، بسيارى از نشانههاى خوشرويى از طريق حالات چهره به ديگران ارائه مىشود. براى مثال، هنگامى كه دیگری شاد يا نگران باشد، ما مىتوانيم با اتخاذ حالت چهرهاى متناسب با آن موقعيت، در شادى او خود را شاد، و در نگرانىاش خود را سهيم بدانيم.
پيراستن و آرايش چهره نيز از مهارتهايى است كه لازم است مورد توجه قرار گيرد و به عنوان نمودى بارز از خوشرويى در نظر گرفته شود.
در زمان برقرارى ارتباط، چهره مىتواند با حالتهاى مختلف زير به ادامه يا قطع ارتباط كمك نمايد:
- خيره نگريستن و مستقيم به چهره يا چشمان ديگرى نگاه كردن كه در بعضى از موارد نشانه دقت و در برخى موارد نشانه بهت و تعجب شماست كه در صورت دوم مىتواند به قطع ارتباط منجر شود.
- لبخند زدن كه نشانه تمايل به برقرارى ارتباط و ادامه آن است. البته لبخندها همانگونه كه مهربانى و تفاهم را منتقل مىسازند، گاهى نشانه تحقير و تمسخر هم هستند. تعبير اين رفتارها به ويژگىهاى بافتى از قبيل رفتارهاى ضميمه رفتار موردنظر بستگى دارد. بنابراين، كاربرد اين مهارت در برابر دیگران نيازمند توجه به رفتارهاى ضميمه نيز مىباشد تا مبادا لبخند به عنوان عامل تحقير و تمسخر همسر محسوب شود.
- اخم كردن كه نشانه تحير، اضطراب، ناراحتى يا رنجيدگىخاطر است، باعث سردى يا قطعارتباط مىشود.
هنگامى كه فردی را ملاقات مىكنيد، با او دست مىدهيد و لبخند مىزنيد، اين ارتباط جسمانى و لبخند، فضايى آكنده از مهر و صفا براى گفتوشنودى دوستانه مىگشايد. همچنين به هنگام خداحافظى با حالت چهره مىتوانيد به او نشان دهيد كه از تهدل از با او بودن خرسنديد.
- گشادهرويى
گشادهرويى يكى از نمونههاى بارز خوشرويى براى پيدايش توجه در ارتباط ميان افراد است. مردم عموما خواهان آغاز كردن صحبت نيستند. از اينرو، بايد زمينه و بسترى فراهم شود تا سر صحبت باز شود و ارتباط برقرار گردد. گشادهرويى در اين ميان نقش مؤثرى ايفا مىكند.
- با عباراتى همچون «صورت شما قرمز شده است» و «به نظر مىرسد خوشحال نيستى»، اوضاع و احوال جسمانى فرد را توصيف مىكنند و از اين طريق، روابط عاطفى را تعميق مىبخشند.
- با جملاتى همچون «شما مىتوانيد درباره دغدغههايتان صحبت كنيد» و «من به آنچه مىگوييد علاقهمندم»، فرد را به صحبت و ادامه آن دعوت مىكنند.
- گاهى با سكوت خود به فرد فرصت مىدهند تا درباره ادامه صحبت و بيان مطالب موردنظر خود تصميم بگيرد. با نشان دادن حالتهاى بدنى و تماس چشمى علاقهمندى و توجه خود را به فرد نشان مىدهند.
البته اين ويژگىها هريك در جايگاه مناسب خود تأثيرگذار است. به كارگيرى همزمان آنها ممكن است براى ديگرى در ابتداى كار سو تفاهم ايجاد كند. بنابراین، در به كارگيرى هريك از اين ويژگىها به تناسب مقتضاى حال عمل كنید.
- تماس چشمى
بيشتر كنشهاى متقابل شخصى با دوره كوتاهى كه طى آن دو نفر مستقيما به يكديگر نگاه مىكنند، شروع مىشود. تماس چشمى علامتى است بر اينكه هريك از دو نفر به ديگرى توجه دارد و كنش متقابل بيشترى مىتواند در پى آن بيايد و البته از كاركردهاى ديگر آن، تنظيم ارتباط متقابل در محاوره است.
افراد وقتى به سخن كسى گوش مىدهند، بيش از وقتى كه خود صحبت مىكنند از نگاه استفاده مىكنند و نيز در هنگام گوش دادن نگاههاى طولانىترى به طرف مقابل مىكنند و در يك ارتباط، غالبا در زمان انتقال نوبت سخن در ميان افراد، افراد به يكديگر نگاه مىكنند و كسى كه نوبت را در دست گرفت براى اينكه حواسش پرت نشود، نگاه را قطع مىكند و شنونده آن را ادامه مىدهد.
همچنين تماس چشمى نشانگر هيجانات (دوستانه يا خصمانه) ما نسبت به ديگران است.
تماس چشمى به فرستنده پيام اين امكان را مىدهد كه پذيرش خود و پيامش را از سوى شنونده ارزيابى كند و پى ببرد در چه حالتى، شنونده با گوينده احساس راحتترى دارد. از طرفى، شنونده پيام به وسيله تماس چشمى مىتواند مقصود ويژه گوينده از پيامش را درك كند. اين دركى فراتر از معانى كلمات است كه به اسرار درونى گوينده ارتباط پيدا مىكند.
ارتباط چشمى يكى از عناصر مهم تعامل ميان فردى و گاهى ضرورى براى شروع تعامل اجتماعى است. اين رفتار در هنگام گفتوگو مىتواند نشانه توجه و علاقه باشد و استفاده مناسب از آن مىتواند پيامدهايى تقويت كننده داشته باشد.
- ژست
ژستها دو دسته هستند:
الف «نشانگرها»، كه مكمل گفتارند، به همراه آن به كار مىروند و موجب برقرارى ارتباط مى شوند. اين ژستها محتواى كلامى گفتار را ترسيم مىكنند و به تسهيل صحبت كردن ميان افراد كمك مىنمايند.
ب. ژستهايى كه «معرف» نام دارند و به طور كامل جايگزين رفتار مىشوند. معرفها در جايى مورد استفاده قرار مىگيرند كه صحبت كردن غيرممكن است. براى مثال، در محيطهاى پر سر و صدا يا وقتى افراد فاصله زيادى با هم دارند يا به گونهاى مخفيانه مىخواهند پيامى را به يكديگر منتقل كنند، از اين ژست استفاده مىكنند.
حركات و ژستهايى كه مىتواند بيشترين تأثير را در مواجهه اول بگذارد و توجه و احترام ديگرى را جلب كند عبارتند از: حركات آرام دو دست، صاف ايستادن و نشستن (قوز نكردن)، سر را بالا نگه داشتن، پرهيز از حركات تند، سريع، عصبى و مضطربانه، نگاه ثابت و نافذ (نه خيره) آرواره سست و نرم (نه شل و ول)، حالات چهرهاى كه نمايانگر احساسات درونى باشد و لبخند كه در جاى مناسبش موجب ترشح مادهاى شيميايى موسوم به آندروفين مىشود و نيرويى سرشار از شادمانى را در دستگاه بدن ايجاد مىكند.
تكان دادن سر از جمله ژستهايى است كه معمولاً آن را به نشانه تصديق، موافقت و تفاهم به كار مىبريم. ما به دو شيوه مىتوانيم براى ابراز علاقه و اشتياق نسبت به حرفهاى گوينده، از سر تكان دادن استفاده كنيم.
به هنگام برقرارى ارتباط و انتقال پيام بايد به اشارات و زبان بدنى گيرنده توجه كنيم. اين اشارات مىتواند مثبت يا منفى باشد.
علايم منفى عبارتند از:
- نگه داشتن پاها در وضعيتى دور از گيرنده
- چرخاندن سريع سر به مفهوم عدم موافقت
- مالش يا خاراندن گردن
- كاهش ارتباط چشمى
- فاصله گرفتن
- مشت كردن دست، گره كردن دستها در يكديگر
- بىقرارى و ناآرامى؛ مثلاً زدن ضربههاى متوالى با دست يا شىء
- با پا به زمين كوبيدن
- پوشاندن بينى
- به آسمان نگاه كردن
- معذب بودن
- پوشاندن دهان
- تكان دادن بدن
علايم مثبت عبارتند از:
- متفكرانه سر را تكان دادن
- قراردادن بدن به سوى گوينده
- دست كشيدن روى چانه
- ارتباط چشمى، به ويژه هنگام بزرگ شدن مردمك چشم
- راحت بودن وضعيت بدن
- بازوان گشاده
- آهان گفتن
زمانى كه گيرندگان پيام از سلامت عمومى، بهداشت روانى، نگرش مثبت و انگيزه قوى برخوردار باشند، شرايط انتقال پيام كاملا مطلوب باشد، موضوع پيام براى مخاطبان تازگى، گيرايى و جذابيت خاصى داشته باشد و سرانجام، پيامدهندگان از نظر مخاطبان از شخصيتى عاطفى ـ منطقى برخوردار باشند و به تناسب ويژگى افراد و موضوع پيام از مناسبترين روشها براى انتقال پيام بهره گيرند، مىتوان شاهد برقرارى كامل ارتباط و تأثيرات ناشى از آن بود.
- بازىهاى ارتباط
بازىهاى ارتباط يك رشته فنونى هستند كه به افراد مىآموزند تا آگاهى خود را افزايش دهند و در برقرارى ارتباط، مؤثر باشند. براى كسانى كه با مخاطب خود در تماس هستند و مىخواهند پيامى را به او منتقل كنند، اين امكان وجود ندارد كه بتوانند پيام ناهمخوان منتقل نمايند. پيام ناهمخوان پيامى است از طريق زبان كه با پيامهاى ارسالى از طريق ساير اعضا و جوارح پيامدهنده سازگار نباشد.
براى آنكه تأثير بازى ارتباط را عينا مشاهده كنيد، مراحل زير را به اجرا درآوريد:
ـ پشت به هم بايستيد و با هم حرف بزنيد. رودررو ايستاده، بدون حرف زدن، به همديگر نگاه كنيد.
ـ با چشمان بسته و در حالى كه با هم حرف مىزنيد، يكديگر را لمس كنيد.
ـ بدون لمس كردن يكديگر، به هم نگاه كنيد و حرف بزنيد.
ـ با نگاه كردن و لمس كردن يكديگر، با هم حرف بزنيد.
مرحله آخر نشان مىدهد كه وقتى شما در حال حرف زدن، لمس كردن و حفظ تماس مستقيم با چشم هستيد، ارسال پيام تند يا پيامى همراه با عصبانيت از طريق زبان غيرممكن است؛ چون عصبانيت، با اين تركيب همخوانى ندارد. اما پيامهايى كه از فقط از طريق نگاه كردن يا حرف زدن به مخاطب ارسال مىشود، مىتواند با عصبانيت همخوان باشد. همچنين وقتى شخصى پيامى را براى شما مىفرستد كه دچار اختلال است، اين نشان مىدهد كه احتمالاً با شما در تماس نيست. اگر با شما در تماس بود پيام مختل براى شما ارسال نمىكرد.
اين فن زمانى كارآمد است كه زمينههاى تنش در حال فراهم آمدن باشد، وگرنه چنانچه تنش به اوج خود رسيده باشد، بايد از رو در رو شدن پرهيز كرد، چه رسد به اينكه با تمام قوا و به صورت كامل ارتباط برقرار شود.
در مواجهه افراد خانواده با يكديگر، هريك از آنان منتظر نوعى عكسالعمل از ديگرى هستند و همانگونه كه چگونه صحبت كردن در اين رابطه از اهميت فراوانى برخوردار است، چگونه گوش كردن نيز اهميت زيادى دارد. افراد خانواده بايد بدانند چگونه از طريق ارتباط كلامى و غير كلامى، به يكديگر پيام بدهند.
- انواع مواجهه افراد با يكديگر
- دستور دادن: وقتى كسى پيامى را به شمال منتقل مىكند و خواستهاى را مطرح مىنمايد كه براى شما كاملا پذيرفته شده نيست، فقط با فرمان دادن او را به كارى وادار مىكنيد يا بازمىداريد. پيامهايى نظير: «با من اينطور حرف نزن»، «براى من مهم نيست درخواست شما طبيعى است يا نه؛ تو بايد به وظيفهات عمل كنى» و «چرا اينقدر پيله مىكنى، اينقدر شكايت نكن» به افراد مىفهماند كه احساسات و خواستههايشان از نظر طرف مقابل بىاهميت است و بايد به آنچه او مىخواهد و بدان اعتقاد دارد، تن دردهند. اين پيامها ترس از قدرت همسر را به دنبال دارد، فضاى پادگان نظامى را تداعى مىكند و ديگران را به احساس رنجش و عصبانيت وامىدارد. نتيجه اين پيامها اغلب حاضرجوابى، مقاومت و بىاعتمادى
- تهديد يا توبيخ كردن: گاهى در پاسخ به سخن ديگران، فرد خط و نشان مىكشد يا پيامدهايى را براى رفتار او بازگو مىكند كه حالت بازدارنده دارد: «اگر اينگونه رفتار كنى پشيمان خواهى شد»، ”. ديگر نمىتوانم سخن تو را تحمل كنم. يك جمله ديگر بگويى از خانه بيرونت مىكنم. »، «اگر مىفهميدى، اين حرف را نمىزدى. » و «اگر با من جر و بحث و ناراحتى كنى، این خانه را ترک می کنم».
اين پيام، احساس ترس و زبونى را به وجود مىآورد، برانگيزنده رنجش و خصومت مىشود، نشان مىدهد كه فرد هيچ احترامى براى خواسته ديگران قايل نيست و او را به نوعى لجبازى دعوت مىكند و گاهى او را وسوسه مىكند كه امتحان كند و ببيند آيا واقعا طرف مقابلش در اين حرفى كه مىزند جدى است يا خير، و اين به وخامت بيشتر اوضاع منجر مىشود.
- صحيت كردن و تذكر اخلاقى دادن: اين نوع مواجهه، به زبان بايد و نبايد سخن گفتن است، اما به گونهاى آرام كه از آن براى شنونده حالت دستور دادن فرد احساس نشود؛ مثلا: «نبايد اين كار را مىكردى»، «اين كار خوب نيست و آفتهاى معنوى فراوانى دارد» و«تو خوب است به حرف من كه بزرگ خانواده هستم، گوش كنى».
چنين پيامى وظيفه يا مسئوليت اخلاقى را به ديگران تحميل مىكند و ممكن است به مقاومت و دفاع شديدتر فرد منجر شود. او در اين موقعيت مىتواند احساس كند مورد بىاعتمادى قرار گرفته است و در نتيجه، احساس گناه كند و خود را بدكار قلمداد نمايد. اين حس فرد را از ارزشمندى و عزت نفس دور مىنمايد. - پيشنهاد دادن با ارائه راهحل: گشودن مسئله، يافتن راهحل و پيشنهاد آن براى پيدا كردن راهى در راستاى پاسخ مسئله: «درباره كنكور يكى دو سال صبر كن» و «پيشنهاد مىكنم با اين دختر ازدواج نكن».
اين پيام وابستگى و بىاستقلالى طرف مقابل را نشان مىدهد و پيامش اين است كه او در راه يافتن حل مسئله توان ندارد و نمىتواند در كارهاى مربوط به خودش تصميم بگيرد. پيشنهاد گاهى بازگوكننده حالت برترى پيشنهادكننده است و به حس حقارت فرد مقابل منجر مىشود؛ زيرا او مىتواند با خود بگويد: چرا اين نكته ابتدا به ذهن خودم نرسيد. همچنين اين پيام مىتواند اين پيامد را در پى داشته باشد كه فرد احساس كند اصلا مورد درك ديگران قرار نگرفته است. گاهى نيز باعث مىشود فرد به عقايد ديگران بينديشد و از خود تهى شود.
- قضاوت كردن: درصدد ارزشيابى برآمدن و كارها را محكوم كردن:«درست نمىانديشى»، «بچگانه فكر مىكنى» و«كاملاً در اشتباهى و بدتر از اين نمىشود».
اين پيام احتمالا بيش از ساير پيامها باعث مىشود فرد احساس بىلياقتى و حقارت كند. خودپنداره فرد در زندگى خانوادگى از طريق قضاوت ديگران و عمدتا نزديكان شكل مىگيرد. گاهى فرد مىگويد: من آنقدر شنيدهام بد هستم كه يواش يواش باورم مىشود بايد بد باشم. اصولاً اينگونه قضاوتها برانگيزنده انتقاد متقابل است و وقتى كسى احساس مىكند زير ذرهبين تيز شريك زندگىاش قرار گرفته است، سعى مىكند عقايدش را براى خود پنهان نگه دارد. اين كار بستر تنفر از ديگران را در نهاد انسان به وجود مىآورد و با پاسخ مقاومت و لجاجت همراه مىشود. ارزشيابى مداوم باعث مىشود آتش لجاجت شعلهور شود.
- تحقير كردن: بدون توجه به بيان آثار مثبت يا منفى كار، احساسات فرد را جريحهدار كردن:«تو بسيار آدم مكارى هستى»، «تو خيلى بچهاى و هيچى نمىفهمى» و «رحمت به حيوانات وحشى!» اين پيام مىتواند ويرانگر باشد و نگاه بىارزش بودن را در فرد تقويت نمايد. به طور طبيعى، چنين پيامهايى با يك پيام مشابه از طرف مقابل همراه مىشود و او نيز ديگرى را تحقير مىكند. در نتيجه، زمينه تغيير و تبديل رفتار او به رفتار مطلوب كمرنگ و از درجه تحقق آن به شدت كاسته مىشود و در ذهن او اين پيام غيرمنصفانه هيچگاه مورد بخشش قرار نمىگيرد.
- وانمود كردن به تشخيص مشكل: به طرف نشان دادن كه من مىفهمم تو چه مىگويى و مشكل تو را تشخيص دادهام. «تو با اين حرفهايت فقط مىخواهى اعصاب مرا خرد كنى» و «تو به چيزى كه مىگويى اصلاً اعتقاد ندارى. چيز ديگرى مىخواهى بگويى».
چنين مىتواند فرد را تهديد كند. اگر تشخيص درست باشد، او در معرض خجالت قرار مىگيرد و چنانچه غلط باشد ـ كه اغلب چنين است ـ از اين اتهام عصبانى مىشود و بستر تنش گسترده مىشود. در اين حالت، فرد نوعى برتربينى را در طرف مقابل حس مىكند و تلاش مىكند آن را بشكند و با اين اوصاف، ديگر اميد به ارتباط صحيح ميان اعضاى خانواده را نمىتوان انتظار داشت.
- تخريب به زبان تأييد: سعى در از بين بردن احساس ديگران با عبارتهاى به ظاهر زيبا: «نگران نباش، اوضاع خوب مىشود»، «حالا كه طورى نشده است. خيلىها مثل تو هستند» و”. تو معمولاً با مشكلات كنار مىآمدى».
چنين پيامى به ديگرى مىگويد: من از شما مىخواهم كه احساس بدى نداشته باشى و همه چيز دوباره درست مىشود. اين بسيار غيرواقعى است كه ما از كسى فقط بخواهيم واقعيت را ناديده بگيرد. فرد نوعا اين كوشش را براى تغيير احساسات خود قلمداد مىكند و نسبت به آن بىاعتماد مىشود. گاهى هم به صراحت مىگويد: «تو اين را مىگويى كه فقط مرا وادار كنى احساس خوبى داشته باشم. » دلگرم كردنهاى نابهجا غالبا رابطه را تضعيف مىكند؛ چون فرد مىفهمد شما نمىخواهيد احساس او را درك كنيد. به همين دليل، چنين پاسخى مىتواند مأيوسكننده باشد و در پاسخ اين پيام، بگويد:«تو اگر مىدانستى من چه احساسى دارم هيچگاه چنين حرفى نمىزدى».
- بازجويى و تفحص: سعى در يافتن دلايل و انگيزههاى فرد و پيدا كردن اطلاعات بيشتر:«چرا فكر مىكنى نمىتوانى دست از خواسته خود بردارى؟»، «چه كسى اين فكر را به سر تو انداخته است؟» و«اگر به خواسته تو توجه نشود چه تصميمى دارى؟».
سؤالپيچ كردن فرد مىتواند اثر سوءظن يا شك را به همراه داشته باشد. گاهى فرد حس مىكند دیگری مىخواهد از او اطلاعاتى پيدا كند تا او را محكوم كند، بخصوص چنانچه نفهمد چرا او اينقدر سوال مىكند. گاهى فكر مىكند شما با جمعآورى اطلاعات مىخواهيد قضاوت كنيد و براى او تصميم بگيريد و مسئله را حل كنيد. هر كسى دوست دارد خودش مسئله را حل كند. وقتى شما از كسى كه چيزى را برايتان تعريف كرده است، سؤالات فراوان مىپرسيد، آزادى سخن گفتن را از او مىگيريد و او را به محدوده سوال متوقف مىسازيد.
- حرف را عوض كردن: سعى در تغيير توجه فرد از مسئله و مسئله را شوخى گرفتن: «. قبلاً در اينباره زياد حرف زده شده است، پس فراموش كن»، «اينجا بهتر است درباره موضوعات ضرورىترى سخن بگوييم» و «مسائل مهم زندگى را شناسايى كنيد. به فرعيات نپردازيد».
اين نوع پاسخها عموما ناكارآمد و باعث ناسازگارى است و احساس گناه و فقدان اعتماد به نفس را در پى دارد.
چنين پيامى مىتواند به فرد بفهماند كه شما به او علاقهمند نيستيد، به احساساتش احترام نمىگذاريد و او را طرد مىكنيد. او هرگاه درباره چيزى صحبت مىكند نشان مىدهد كاملاً جدى و مصمم است، ولى وقتى شما سؤالاتى مطرح مىكنيد كه حالت حرف عوض كردن يا گاهى مسخره كردن دارد، او رنجيده مىشود. گاهى به نظر مىرسد كه عوض كردن حرف در همان مقطع موفقيتآميز است، اما واقعيت اين است كه نتيجه در آينده معلوم مىشود و مسائل كنار گذاشته شده غالبا به مسائل پيچيده و حل نشده تبديل مىگردد. با اين پيام، او تصميم مىگيرد ديگر مشكلاتش را براى شريك زندگىاش تعريف نكند و به دنبال جايى مىگردد كه مشكلات و احساساتش را بدانجا ببرد كه اين خود مشكل بزرگترى را مىآفريند.
- حرف دل را زدن: اين نوع سخن شما را قادر مىسازد خواستهها، عقايد و نظرات خود را به روشنى به ديگران منتقل كنيد. بسيارى اوقات انسان وقتى چيزى را تصور مىكند و در ذهن آن را پرورش مىدهد، خيلى بزرگ جلوه مىكند و با فكر بيشتر درباره آن بدتر مىشود. در حالى كه وقتى با ديگرى آن را در ميان مىگذارد و درباره آن سخن مىگويد، نتيجه تغيير مىكند. وقتى ديگران بدانند شما از آنها چه مىخواهيد، بيشتر مىتوانند براى رسيدن شما به خواستههايتان با شما همكارى كنند.
اغلب افراد در خانواده خيال مىكنند ديگران آنقدر آنها را خوب مىشناسند و از احساساتشان باخبر هستند كه نيازى نيست احساس خود را توضيح دهند. گاهى با خود مىگويند: «اگر قرار باشد من احساسم را بازگو كنم تا همسرم وضعيت خود را روشن سازد كه هنرى نكرده است»، «اگر فلان عضو خانواده واقعا به من اهميت مىداد بايد خودش قبل از اينكه من احساسم را بيان كنم، احساس مرا درك كند» و «ما سالهاست كه با هم زندگى مىكنيم. چه طور مىشود او احساسات مرا به خوبى درك نكرده باشد؟».
اين نكته را نبايد فراموش كنيم كه اولا، در بعضى موارد واقعا دیگر افراد نوع و مراتب احساس يكديگر را نمىشناسند و ثانيا، در مواردى نيز به توجه دادن نياز دارند كه بيان احساسات و ابراز حرف دل مىتواند آنها را متذكر كند.
- بهرهگيرى از گشايندهها: يكى از مؤثرترين پاسخها به پيامهاى احساسى و پيامهايى كه به نحوى بيانگر مشكلات فرد است، گشايندههاست. منظور از گشايندهها پاسخهايى است كه فرد را به راحتى به بيشتر حرف زدن و تخليه كردن درون دعوت مىكند. اين پاسخها اصلاً بيانگر عقايد شخصى يا قضاوت شنونده نيست و گوينده را دعوت مىكند تا عقايد و احساساتش را بيان كند. سادهترين گشايندهها تعبيرات عاميانهاى از قبيل «بله، آها، وا، چه جالب، نه بابا، راستى و. . . » مىباشد. پاسخهاى ديگرى نيز در اين زمينه مىتوان مثال زد؛ از جمله: «. برايم تعريف كن»، «بيشتر توضيح بده» و. . . . اينها گشايندهها هستند كه افراد را به حرف زدن تشويق مىكنند.
گشايندهها مىتواند سخن گفتن را براى افراد ساده و راحتتر كند، او را به شروع يا ادامه سخن تشويق نمايد و همچنان ميدان سخن را در اختيار او باقى بگذارد. ساير پيامها، يعنى نصيحت كردن، آموزش دادن و ديگر پيامهايى كه گذشت، ميدان سخن را از ديگران مىگيرد، اما گشايندهها به آنها جرئت مىدهد كه احساسات و عقايد خود را بروز دهند:«. من واقعا مىخواهم نظر تو را دريابم»، ”. نظرات تو همواره ارزش شنيدن را دارد»، «. من به تو به عنوان كسى كه عقايد و احساسات جالب توجهى دارد، احترام مىگذارم» و”. تو حق دارى احساسات خود را بيان كنى».
- گوش دادن فعال: بهترين پاسخى كه مىتوان براى پيامهاى افراد خانواده ارائه كرد، گوش دادن فعال است كه بىنهايت مؤثرتر از گشايندهها است. گشايندهها باب حرف زدن را باز مىكند، ولى گوش دادن فعال اين باب را باز نگه مىدارد و گيرنده در اين روش همان قدر فعال است كه فرستنده فعال است. براى به كارگيرى اين روش، بايد شرايط، مراحل، انواع و آسيبهاى آن را شناسايى كرد و به بهترين وجه براى رسيدن به زندگى مطلوب از آن بهره برد.
انواع شنيدن:
- نصفه و نيمه شنيدن: ما غالبا شنوندگان منفعلى هستيم و به هنگام شنيدن سخن ديگران، به افكار و ذهنيات خود توجه داريم. نيمه شنيدن ارزش يك سخن را به شدت كاهش مىدهد. وقتى با نيمى از توانايى شنوايى خود، به سخنان ديگران گوش مىكنيم، گوينده از حالات ما به بىتوجهى ما پى مىبرد و انگيزه خود را از دست مىدهد.
- بىتفاوت شنيدن: كسى كه بدون هيچگونه حالت، حركت يا واكنشى، سرجاى خويش ميخكوب مىنشيند و به سخنان كسى گوش مىدهد، گوينده سردى و بىتفاوتى او را نشانه اين مىبيند كه او فقط مىخواهد بگويد: من به حرف تو گوش كردم، و درصدد دريافت پيام از ناحيه گوينده نيست.
- شنيدن توأم با تصديق: شنوندهاى كه همه حواس خود را به سخنان گوينده معطوف مىدارد و به هنگام استماع، با حركت سر و گفتن كلمات كوتاهى، بر گفتار او صحه مىگذارد، تقريبا مىتواند ميزان اطلاعاتى را كه از او دريافت مىكند، دو برابر نمايد. نقطه ضعف اين شيوه آن است كه شنونده به دليل گوش دادن محض و سؤال نكردن از حقيقت پيام، مطمئن نيست كه آيا پيام را درست استنباط كرده است يا نه.
- دقيق گوش دادن: دقيق گوش دادن يك مهارت اكتسابى و مستلزم تلاش فراوان است و در نتيجه، اطلاعات بيشتر، تفاهم متقابل و نتايج ارزندهاى را در پى دارد.
دقيق گوش دادن جريان گفت و شنود يك طرفه را به كوششى دوجانبه يا گروهى تبديل مىكند. به بيان ديگر، دقيق شنيدن نيز مانند بسيارى از فنون ارتباطى، يك فرايند دو طرفه است و كافى نيست كه شنونده سراپا گوش باشد و تمام حواس خود را به سخنان گوينده معطوف دارد، بلكه براى اطمينان از درك مطلب او، بايد استنباط خود را نيز به طور خلاصه به او منتقل كند.
نتيجه گيرى
از آنچه گذشت، روشن شد كه يك ارتباط مؤثر و مفيد داراى شرايطى است؛ از جمله: داشتن روحيه همگرايى در برابر واگرايى، توجه كردن، لحن مناسب صدا، حالات پر جاذبه چهره، گشادهرويى، تماس چشمى مناسب و انتخاب ژست معنادار، استفاده از گشايندهها، حرف دل را زدن و گوش كردن فعال. در مقابل، بعضى از انواع مواجهه افراد خانواده با يكديگر آسيبزا هستند و به عنوان موانع ارتباط مؤثر از آنها ياد مىشود كه مىتواند راه را بر بازگويى احساسات فرد ببندد. بخشى از اين موانع عبارتند از: دستور دادن، تهديد و توبيخ كردن، نصيحت كردنهاى فراوان و تذكرهاى اخلاقى، پيشنهادهاى زيادى، ژست آموزشى به خود گرفتن، قضاوت كردن، موافقت كردنهاى صورى و بىاساس، تحقير كردن، وانمود كردن به تشخيص مشكل.
تمامي گروه ها
ساعات كاري
شنبه | 09.00 – 21.00 |
يكشنبه | 09.00 – 21.00 |
دوشنبه | 09.00 – 21.00 |
سه شنبه | 09.00 – 21.00 |
چهارشنبه | 09.00 – 21.00 |
پنج شنبه | 09.00 – 21.00 |
جمعه | 09.00 – 21.00 |
ارتباط با کلینیک دكتر محبوبه اميدي نژاد
تماس تلفني، imo، Google Meet
- 02191012960
02191012970
09374540994