چگونه كودكم را تحسين كنم
خواب چیست؟
خواب از نظر پزشکی عبارتست از دوره های نسبتاً بی حرکتی طولانی که در آنها آستانه ی واکنش به محرک ها افزایش می یابد . به عبارت دیگر موجود زنده که خوابیده است به بسیاری از محرکهای پیرامون خود که در زمان بیداری واکنش سریع نشان می داده پاسخی نمی دهد.
الگوی میزان خواب کودکان تا ۶ سالگی:
کودکان در این سن ، بین ساعت ۷ تا ۹ شب به تخت میروند و بین ساعت ۶ تا ۸ صبح بیدار میشوند. در ۳ سالگی هنوز بیشتر کودکان در نیمروز استراحت می کنند. در حالی که در ۵ سالگی کمتر این کار را انجام میدهند و خواب نیمروزی کوتاه تر میشود. معمولا کودک بعد از ۳ سالگی نباید هنوز دچار بینظمی در خواب باشد.
کودکانی که نیمه شب از خواب برمی خیزند
پاسخ به پرسش های ساده زیربه شما کمک می کندتا تعیین کنید که آیا کودک واقعا به شما احتیاج داردیا صرفا می خواهد جلب توجه کند: هنگامیکه از رختخواب بیرون می آید،چه می کند؟ اگرهیچکس به او پاسخ نگوید، چه می کند؟ آیاهرشب آب می خواهد؟یک لیوان آب را در دسترس کودک بگذارید. آیا اگر شما به او پاسخ ندهید، برمی گردد و می خوابد؟
-
ترتیب یک بازی را بدهید:
از روش نادیده گرفتن سنجیده استفاده کنید،به آن پایبند باشید و آن را بطور مداوم تا هنگامی که پیشرفتی در الگوی رفتار کودک پدید بیاید، ادامه دهید.
-
قاطعانه کودک را در رختخواب بگذارید:
با محبت به او شب بخیر بگویید و سپس اتاق را ترک کنید. اگر کودک شما گریه کردن و صدا کردن شما را تا زمان مشخصی متوقف نکرد، به سراغ او بروید و قاطعانه و با لحنی واقعی به او بگویید که همین الان باید بخوابد (او را در آغوش نفشارید و یا از تخت بیرون نیاورید) سپس اتاق را ترک کنید.
از قبل تصمیم بگیرید که اگر کودک از خواب بلند شود و شما را صدا بزند، چقدر صبر می کنید. این زمان نباید بیش از بیست دقیقه طول بکشد(که برای کودک در هنگام نیمه شب زمان زیادی است) و همچنین هرگز نباید کمتر از پنج دقیقه باشد.
-
زمان گریه کردن کودک رااندازه بگیرید:
جدولی درست کنید تا مدت زمانی را که کودک شما گریه می کند و یا شما را صدا میزند،اندازه بگیرید و بدین ترتیب بتوانید پیشرفت کودک را ثبت کنید. ما قول می دهیم زمانی که کودک فهمید شما به درخواست او جواب نمی دهید و سراغش نمی روید،شاهد بیشتر شدن صدای گریه کودک ولی کم شدن مدت زمان آن خواهید بود.
از تمرین مثبت استفاده کنید:
در طول روز بااو کار کنید و راه هایی را به کودک نشان دهید که در هنگام شب می تواند بابه کارگیری آنها به خواب برود.صحنه ی آرام،زیبا و یکنواختی را به او پیشنهاد کنید تا در موردش فکر کند؛ مانند صحنه ای که امواج اقیانوس به یک ساحل برخورد می کند و یا گوسفندی که از روی یک نرده در حال پریدن است.او را وا داریدکه با تکرار حروف الفبا یا یک ترانه ی کودکانه این کار را تمرین کند.
-
از موسیقی آرام بخش استفاده کنید:
نزدیک تخت کودک یک ضبط صوت با یک نوار موسیقی ملایم بگذارید. به کودک نشان دهید که چطور در صورتی که شب از خواب بلند شد و نتوانست مجددا به خواب برود،آن را روشن کنید.
نتیجه گیری:
با توجه به آنچه اشاره رفت، در اغلب موارد کودکی که نیمه شب هر شب از خواب برمیخیزد، صرفا عادتی پیدا کرده است که با رفتار قاطعانه، نادیده گرفتن، تهیه جدول، پخش موسیقی و غیره باید تغییر داده شود.
منابع و مآخذ
گاربر،استفن.گاربر،ماریان دانیلز.فریدمن اسپیزمن،روبین .(1394). چگونه با کودکم رفتار کنم؟ (مترجمان شاهین خزعلی،هومن حسینی نیک،احمد شریف تبریزی) . تهران: انتشارات مروارید
کاست زان، آنت. مورگن روت، هارتموت. هر کودکی می تواند خوابیدن بیاموزد ترجمه شیده کرمانشاهانی(1382).نشر جوانه رشد.
کلمات کلیدی: خواب چیست، الگوی میزان خواب کودکان تا ۶ سالگی، کودکانی که نیمه شب از خواب برمی خیزند، استفاده از تمرین مثبت، اندازه گیری زمان گریه کردن کودک، رفتار قاطعانه ، ترتیب بازی ، استفاده از موسیقی آرام بخش.
تمامي گروه ها
ساعات كاري
شنبه | 09.00 – 21.00 |
يكشنبه | 09.00 – 21.00 |
دوشنبه | 09.00 – 21.00 |
سه شنبه | 09.00 – 21.00 |
چهارشنبه | 09.00 – 21.00 |
پنج شنبه | 09.00 – 21.00 |
جمعه | 09.00 – 21.00 |
ارتباط با کلینیک دكتر محبوبه اميدي نژاد
تماس تلفني، imo، Google Meet
- 02191012960
02191012970
09374540994