کودکانی که صبح ها خیلی زود از خواب بر میخیزند

کودکانی که صبح ها خیلی زود از خواب بر میخيزند

زمانی که کودک شما صبح‌ها چنان زود از خواب برمی‌خیزد که باعث دردسر شما می‌شود، چه‌کاری می‌توانید انجام دهید؟

کودک ممکن است شب را بدون گریه و ناله بیارامد و تا ساعت پنج صبح یکسره بخوابد و سپس سرحال و قبراق از خواب بیدار شود. این عادت کودک را میتوان نه چندان مطلوب ولی طبیعی تلقی کرد که کودک به این یکی دو ساعت خواب بیشتر نیاز ندارد.

ولی بد نیست بدانید که اغلب کودکان سحرخیز ، روز را با خستگی و بداخلاقی به پایان می رسانند زیرا در حقیقت به این خواب بیشتر در صبح نیاز دارند.

 

صبح خیلی زود بیدار شدن كودكان

 

واقعیت این است که بعضی از کودکان به خواب بسیار کم تری نسبت به کودکان دیگر نیاز دارند. میزان خواب کافی در مورد یک کودک می‌تواند 12 ساعت و در مورد کودک دیگر 8 ساعت باشد. گاهی کم‌خوابی می‌تواند نشانگر فعال بودن بیش‌ازحد باشد ولی معمولاً صرفاً نمایانگر تفاوت بین افراد است. اگر کودک شما با زود برخاستن، خواب شما را بر هم میزند و یا با پرسه زدن خودسرانه در اطراف خانه موجب نگرانی شما میشود، میتوانید به او یاد دهید که در چنین مواقعی دوباره به خواب برود و یا به آرامی در رختخواب خود بازی کند. ولی در درجه اول باید بررسی کنید که آیا میزان خواب او کافی است یا نه.

 

راهکارهایی برای بیشتر خوابیدن کودک

 

بعضی از کودکان به‌راحتی به خواب می‌روند ولی عادت دارند قبل از ساعت مقرر از خواب برخیزند. راه‌حل‌های زیر می‌توانند به چنین کودکانی بیاموزند چطور تا رسیدن ساعت مناسب برای بیدار شدن، مجدداً به خواب روند.

  • قاطع باشید: هنگامی‌که کودک زود از خواب برمی‌خیزد با قاطعیت از او بخواهید که دوباره بخوابد و یا اینکه تا هنگامی‌که به سراغش نرفته‌اید در رختخواب بماند.

 

  • انتظار معجزه نداشته باشید: بیشترین چیزی که می‌توانید انتظار داشته باشید، افزایش تدریجی زمان خوابیدن است. اگر کودک نوپای شما ساعت شش صبح از خواب برمی‌خیزد از او انتظار نداشته باشید که روز بعد ساعت 8 صبح از خواب برخیزد.

 

  • به کودک اطمینان خاطر بدهید: بعضی از کودکان نگران این هستند که مبادا بیش‌ازحد بخوابند. آن‌ها را مطمئن کنید که در صورت لزوم آن‌ها را از خواب بیدار خواهید کرد و یا اینکه بالای سر آن‌ها ساعت زنگ‌دار بگذارید.

 

  • از روش تمرین مثبت استفاده کنید: این روش به کودک شما امکان می‌دهد که مهارت‌هایی را فراگیرد و در هنگام لزوم از آن‌ها استفاده کند. بسیاری از کودکان نمی‌دانند وقتی از خواب برخاستند چطور دوباره به خواب بروند. هنگام روز کنار کودک خود دراز بکشید و با او در مورد اینکه چطور به خواب برود، صحبت کنید. از او بخواهید چشمانش را ببندد؛ سپس با صدای ملایم و آرام‌بخش داستانی را تعریف کنید.

 

  • قانون پنج دقیقه صبر کن را اجرا کنید: احتمالاً شما نیاز دارید که به‌جای کودک، خودتان را تقویت کنید. هنگامی‌که صدای گریه و یا حرکت کردن کودک را شنیدید، سریعاً سراغ او نروید. ابتدا پنج دقیقه صبر کنید و سپس به اتاق او بروید، مگر مواقعی که فکر می‌کنید کودک واقعاً مشکلی دارد.

 

 

تکنیک هایی برای بازی در رختخواب

 

  • بسیاری از کودکان نمی‌دانند که چطور باید تا هنگامی‌که اجازه بیرون آمدن از رختخواب را پیدا کنند، وقت بگذرانند. بنابراین شما باید با ایده‌های ابتکاری آن‌ها را مشغول نگه‌دارید. حتماً برنامه‌ریزی قبلی داشته باشید و از شب قبل در مورد اینکه صبح چطور باید گذرانده شود، تصمیم بگیرید. سپس به خاطر داشته باشید کودک را تشویق کنید صبح‌ها به‌آرامی و بدون وجود شما بازی کند.
  • هنگامی‌که سراغ کودک می‌روید تا روی او را بپوشانید، یک اسباب‌بازی در رختخواب او بگذارید تا صبح هنگامی‌که از خواب بیدار شد، به‌طور غیرمنتظره آن را پیدا کند. اسباب‌بازی را هرروز یا هرچند روز یک‌بار عوض کنید.
  • کودک را با عکس اشخاص سرگرم کنید. عکس کودکان دیگر، عکس خودتان و یا خواهر و برادرهای کودک را به گهواره و یا جای دیگری که کودک بتواند به‌آسانی آن‌ها را ببیند، بچسبانید. یا اینکه به‌جای عکس از یک آینه نشکن استفاده کنید تا کودک بتواند خودش را در آن مشاهده کند.
  • یک کیسۀ صبحگاهی تهیه کنید. از یک کیسه نرم یا روبالشی استفاده کنید و اسباب‌بازی یا لوازمی که کودک را صبح‌ها آرام و مشغول نگه می‌دارد در آن بریزید. آن را به‌گونه‌ای که برای کودک خطرساز نباشد، به کنار تشک متصل کنید. هرچند روز یک‌بار محتویات آن را عوض کنید. مطمئن شوید که کودک می‌داند این کیسه برای چیست و چطور با محتویات آن بازی کند.
  • از یک نوار قصه استفاده کنید و یا داستانی را روی آن ضبط کنید. این داستان می‌تواند سرگرمی صبحگاهی جالبی برای کودکان نوپا یا بزرگ‌تر باشد. علاوه بر نوار قصه می‌توانید یکی از داستان‌ها یا کتاب‌های موردعلاقۀ کودک را بخوانید و روی نوار ضبط کنید. مطمئن شوید که کودک طرز کار با ضبط‌صوت را یاد گرفته است.
  •  به کودک یاد بدهید که چطور ساعت را بخواند. اگر کودک نمی‌تواند ساعت را بخواند، روی یک صفحۀ کاغذ عکس یک ساعت را بکشید؛ طوری که نشان دهد که کودک در چه ساعتی باید بیدار شود. ساعت کاغذی را طوری نزدیک ساعت واقعی بگذارید که بتواند به‌راحتی دیده شود. به کودک بگویید تا زمانی که هر دو ساعت یک‌شکل نشدند به‌آرامی در رختخواب بازی کند.

 

نتیجه گیری

 

همانطور که اشاره شد، اگر میزان خواب کودک شما آن قدر نیست که روز را به خوبی بگذراند، وظیفه شما این است که به او یاد بدهید هنگامی که از خواب بر میخیزد، چطور مجددا به خواب برود و یا اینکه چطور بیشتر بخوابد. ولی اگر با این مقدار خواب، کاملا راحت و شاداب است وظیفه شما این است که به او یاد دهید تا رسیدن موقع مناسب برای بیدار شدن سایرین، در یک مکان امن و یا رختخواب به آرامی و بدون سروصدا بازی کند.

 

منابع و مآخذ

گاربر،استفن.گاربر،ماریان دانیلز.فریدمن اسپیزمن،روبین .(1394). چگونه با کودکم رفتار کنم؟ (مترجمان شاهین خزعلی،هومن حسینی نیک،احمد شریف تبریزی) . تهران: انتشارات مروارید

ویلکاف، ویلیام. چگونه به کودک خود نهبگوییم. ترجمه زهرا جعفری(1393). انتشارات، صابرین.

 

کلمات کلیدی: صبح خیلی زود بیدار شدن کودکان، از روش تمرین مثبت استفاده کنید، قانون پنج دقیقه صبر کن، کیسۀ صبحگاهی ، استفاده از نوار قصه

ساعات كاري

شنبه 09.00 – 21.00
يكشنبه 09.00 – 21.00
دوشنبه 09.00 – 21.00
سه شنبه 09.00 – 21.00
چهارشنبه 09.00 – 21.00
پنج شنبه 09.00 – 21.00
جمعه 09.00 – 21.00

ارتباط با کلینیک دكتر محبوبه اميدي نژاد
تماس تلفني، imo، Google Meet

  • 02191012960
    02191012970
    09374540994