چگونه رفتارهای منفی کودکم را نادیده بگیرم؟
زمانی که گام اول یعنی دیدن کارهای خوب با موفقیت برداشته شود، نوبت به گام دوم میرسد که نادیده گرفتن رفتارهای ناپسندی است که دوستشان نداریم.در نظر بگیرید در جمعی هستید و یک لطیفه یا ماجرای خنده دار را تعریف می کنید، اما هیچ کس به شما توجه نمی کند، ونمی خندد. آیا به تعریف خود ادامه می دهید؟ مسلماً خیر، ادامهی رفتار شما بستگی به واکنش دیگران دارد برای کودکان نیز همین طور است. بی توجهی و نادیده گرفتن رفتاری خاص در آن ها منجر به کاهش و خاموشی آن رفتار می شود.
نادیده گرفتن
ناديده گرفتن معمولاً برای متوقف کردن رفتارهايي بکار می رود که هميشه مورد توجه بوده اند و هميشه به کودک اجازه داده شده است که به هدفش برسد. (برای مثال بداخلاقی ها) کودک شما شکلات می خواهد؛ اما شما می گوييد”نه, حالا نه”.ولی او گريه می کند, خودش را روی زمين مي اندازد و جيغ می زند. در ابتدا سعی می کنيد مقاومت کنيد، ولی در نهايت تحمل خود را از دست می دهيد و تسليم می شويد و برای از بين بردن بداخلاقي اش به او شکلات می دهيد. گرية فرزندتان تمام می شود؛ اما شگرد او به نتيجه رسيده است! شما اعتماد کودک را نسبت به بداخلاقي اش تقويت کرده ايد. بار ديگر سعی کنيد بجای دادن شکلات، از اتاق خارج شده، قدم بزنيد. در اين صورت، ممکن است از اينکه به زودی گريه اش بند می آيد متعجب شويد.
زمان های مناسب برای نادیده گرفتن:
- رفتارهایی که خطرناک نباشد
- رفتارهایی که منبع توجه طلبی داشته باشد(به عنوان مثال:نق زدن، گریه های بی مورد، ادا و اطوار)
- رفتارهایی منفی که به تازگی آغاز شده است
مراحل تکنیک نادیده گرفتن
- تصميم بگيريد که چه چيزهايي را می توانيد ناديده بگيريد، و چه چيزهايي را نمی توانيد.
- کاری را که نمی توانيد به پايان ببريد، هيچگاه شروع نکنيد. اگر فکر مي کنيد که قادر به ناديده گرفتن يک رفتار برای مدت طولانی نيستيد، پس هيچگاه شروع نکنيد، زيرا در غيراينصورت،رفتارها بدتر خواهند شد.
- اگر تصميم گرفتيد که در مورد يک رفتار از روش ناديده گرفتن استفاده کنيد، به هيچ وجه به آن واکنش نشان ندهيد، چه زبانی و چه غير زبانی.
- وقتی کودکتان در حال انجام رفتار منفی است، با حرکات صورت به او اشاره نکرده، حتی نگاهش هم نکنيد.
- وانمود کنيد که مشغول انجام کاری هستيد و اتاق را ترک کنيد. اگر نمی توانيد از اتاق بيرون برويد، رويتان را به سمت ديگری برگردانيد و تا وقتی که کودک به عملش ادامه می دهد, شما نيز اين روش را ادامه دهيد.
- هر تلاشی را برای جلب توجه به عنوان علامتی از پيشرفت در نظر بگيريد و کوشش خود را برای بی توجه نشان دادن به آن دو برابر کنيد. راديو را روشن کنيد, نگاهی به پنجره بياندازيد, در مورد کارهای روزانه با خودتان صحبت کنيد. همه اينها راههايي مؤثر برای تداوم بی توجهي هستند.
رفتارهای مطلوب را تقویت کنید
برای سرعت بخشیدن در اصلاح رفتارهای نامطلوب، رفتارهای مطلوب را با تعریف و تمجید و جوایز تقویت کنید. گاهی می توانید در حضور کودک متخلف از رفتار مثبت کودک دیگر ستایش کنید. اما اگر این رویه، رفتار نامطلوب را تشدید کرد دست نگه دارید.
نکته بسیار مهم : انتظار داشته باشید تا رفتارها قبل از بهتر شدن، بدتر شوند
- یعنی وقتی برای اولین بار اقدام به نادیده گرفتن یک رفتار ناشایست می کنید کودک شما تمام سعیش را می کند تا توجهی را که قبلا جلب می کرده دوباره به دست آورد. او از هر نظر، به شدت رفتارش می افزاید تا آنجا که قبلا جلب می کرده دوباره به دست آورد. او از هر نظر، به شدت رفتارش می افزاید تا آنجا که مطمئن شود از شما پاسخ دریافت خواهد کرد ولی شما نباید تسلیم شوید. به خاطر داشته باشید که هرچه ثابت قدم تر باشید و بی توجهی کامل تری نسبت به رفتار هدف داشته باشید آن رفتار در زمان کوتاه تری فروکش خواهد کرد.
نتیجه گیری
همانطور که گفته شد نادیده گرفتن سنجیده، یک راه موثر برای برطرف کردن برخی رفتارهای آزار دهنده کودک است. نادیده گرفتن سنجیده، هنر ندیدن رفتارهایی است که دوستشان نداریم. کودکان از چگونگی توجه و واکنش والدین نسبت به کارهایشان در مییابند که با انجام کدام عمل توجه آنها جلب میشود و چه کاری را ادامه دهند یا رها کنند. پدر و مادری که فقط به محض رعایت یک رفتار ناهنجار و ناپسند از فرزندشان، واکنش نشان داده و برآشفته میشوند، در واقع به کودک یاد میدهند که این رفتارش را ادامه دهد، چون در جلب توجه آنها بسیار موفق عمل کرده است، در صورتی که ما میتوانیم شکارچی لحظههای مثبت فرزند دلبندمان باشیم. اگر کودک تصویری مثبت از خود داشته باشد،نسبت به تهدید دیگران مقاوم است.
منابع و مآخذ
عربگل، فریبا.(1387). فرزندپروری (چگونه کودکم را تربیت کنم؟).چاپ هفتم. تهران: نشر قطره،
گاربر،استفن.گاربر،ماریان دانیلز.فریدمن اسپیزمن،روبین .(١٣٨٣). چگونه با کودکم رفتار کنم؟ (مترجمان شاهین خزعلی،هومن حسینی نیک،احمد شریف تبریزی)تهران: انتشارات مروارید
مک نامارا، باری.مک نامارا، فرانسین.(١٣٨٢). کلیدهای رویارویی با پدیده خشونت در کودکان و نوجوانان،(ترجمه مسعود حاجیزاده) . چاپ چهارم. تهران: انتشارات صابرین
کلمات کلیدی: نادیده گرفتن، زمان های مناسب برای نادیده گرفتن، مراحل تکنیک نادیده گرفتن، تقویت رفتار مطلوب، شدت رفتار منفی قبل از بهبود
تمامي گروه ها
ساعات كاري
شنبه | 09.00 – 21.00 |
يكشنبه | 09.00 – 21.00 |
دوشنبه | 09.00 – 21.00 |
سه شنبه | 09.00 – 21.00 |
چهارشنبه | 09.00 – 21.00 |
پنج شنبه | 09.00 – 21.00 |
جمعه | 09.00 – 21.00 |
ارتباط با کلینیک دكتر محبوبه اميدي نژاد
تماس تلفني، imo، Google Meet
- 02191012960
02191012970
09374540994