غرغر صبحگاهی در كودكان
همۀ مردم حتی کودکان، حقدارند گاهی غرغر کنند. مراحلی در رشد کودک وجود دارد که میتوان از آنها به غرغر کردن تعبیر کرد. مثلاً در حدود دوسالگی کودکان شروع به اظهار وجود و اعلام عدم وابستگی میکنند. این کار را با دادن جواب نه ، به تمام پرسشها و درخواستها انجام میدهند که میتواند بهآسانی توسط والدین بهعنوان رفتار منفی و غرغر کردن تعبیر شود که درواقع اینطور نیست. اگر کودک شما معمولاً صبحها شاداب است ولی گاهی بهطور غیرمنتظرهای صبحها شروع به غرغر کردن میکند، میتواند نشانگر این باشد که چیزی (مثلاً خواب کم، بیماری یا فشار عصبی) او را آزار میدهد. این مشکلات نباید مورد بیتوجهی قرار گیرند.
در این بخش به ارائه راهحلهایی در مورد کودکانی میپردازیم که عادت دارند همیشه نق بزنند و به نظر میرسد که همیشه از دندۀ چپ برمیخیزند.
- از گفتن الفاظی مثل دیگه داری دیونم می کنی، بسه دیگه و.. پرهیز کنید و در عوض آن، روش نادیده گرفتن را بکار بگیرید. این روش باعث می شود که کودک در بسیاری از موارد دست از رفتار نامناسب خود بردارد.
- شوخی کنید:
میتوانید با استفاده از شوخی و خنده، کودک را راه بیندازید و او را از بدخلقی بیرون بیاورید. بااینحال، باید اذعان کرد که گاهی طنز و شوخی نتیجهای کاملاً برعکس دارد و کودک نقنقو را عصبانیتر هم میکند. اگر در مورد شما نیز چنین اتفاقی افتاد، صحنه کمدی را بلافاصله قطع کنید.
- بدخلقیها را بچلانید:
این روش اغلب در مورد کودکان خردسال مؤثر واقع میشود. کودک را بهآرامی در بازوان خود نگهدارید و بهآرامی او را فشار دهید و درعینحال به او بگویید که شما در حال بیرون کشیدن اخلاق بد از بدن او هستید.
- گاهی اوقات ممکن است که کودک همچنان در حال دیدن رویاهای شیرین باشد و یا اینکه بد خواب شده باشد. در این صورت شما می توانید ساعت بیدار شدن او را کمی به تعویق بیندازید یا دست کم یکدفعه او را بیدار نکنید؛ بلکه در طی 2مرحله که 5 تا 10دقیقه فاصله داشته اند فرزند خود را بیدار کنید.
- محدودیت زمانی در نظر بگیرید:
بعضی از روزها با هماهنگی بقیه اعضای خانواده زمان کوتاهی را می توان به نام ساعت غرغر کردن گذاشته و هریک از اعضای خانواده بتواند به مقدار مثلا 10 دقیقه به هر چیزی که دلش می خواهد غر بزند. به این صورت می توان از دست یکدیگر ناراحت شدنها، مسائل و مشکلاتی که افراد خانواده با آن درگیر هستند و …را متوجه شد.
- در انتقاد کردن از کلمه تو و ضمایر آن استفاده نکنیم، بلکه از کلمه من و ضمایر آن استفاده کنیم. مثلا به جای گفتن تو خیلی بی تربیت هستی یا بس کن دیگه از جمله من این رفتار تو رو دوست ندارم استفاده کنید.
- تئاتر بازی کنید:
با نمایش حرکات کودک و نشان دادن اعمال کودک به خودش، سعی در فهماندن زشتی کارش بکنید. در این کار، از اغراق کمک بگیرید و یا یک نمایش معروف که چنین شخصیتی را نشان میدهد، اجرا کنید.
- روی حالت بدخلقی و نق زدن کودک اسم بگذارید:
در هنگام صبحانه مسابقهای ترتیب دهید تا بهترین نام را روی یک آدم بدخلق که فرضاً در تلویزیون دیدهاید، بگذارید. از اسم انتخابشده بدین ترتیب برای از بین بردن بدخلقی استفاده کنید: وای دوباره آقای فلانی آمده.
- رفتار بد کودک را به او نشان بدهید:
اغلب کودک نمیداند که خلق بد او چه تأثیری روی اشخاص دیگر که با او زندگی میکنند میگذارد. در هنگام روز و مدتی بعد از سر زدن رفتار ناپسندش، با او صحبت کنید و به او کمک کنید که رفتارِ بد خود را مجسم کند. یک کتاب کودکانه در این مورد بخوانید و سپس در مورد اینکه چطور یک نفر میتواند روز همۀ افراد خانواده را خراب کند، صحبت کنید. از کودک بخواهید برای تغییر این رفتار راههایی را پیشنهاد کند.
- رفتارتان را عوض کنید:
به کودکان بزرگتر بگویید که شما میخواهید با آنها مثل یک فرد بالغ رفتار کنید. هرکس گاهی بدخلق میشود و شما آن را درک میکنید، ولی این امر برای دیگران بسیار ناخوشایند است. بنابراین، از او بخواهید بهجای اینکه موجب رنجش دیگران شود، با صدای بلند بگوید که بدخلق است و نهایت سعی خود را میکند که این حالت را از خود دور کند.
نتیجه گیری:
شما والدین گرامی میتوانید با استفاده از راهکارهای ارائه شده در جهت رفع مشکل صبحگاهی کوکتان گام بردارید و با روحیه ایی سرشار از شادابی و نشاط از خواب برخیزید و به کار خود ادامه دهید.
منابع و مآخذ
گاربر،استفن.گاربر،ماریان دانیلز.فریدمن اسپیزمن،روبین .(1394). چگونه با کودکم رفتار کنم؟ (مترجمان شاهین خزعلی،هومن حسینی نیک،احمد شریف تبریزی) . تهران: انتشارات مروارید
گودرزی،فرشته.(1393) روانشناسی رفتار با کودک. نشر پردیس دانش.
کلمات کلیدی: غرغر صبحگاهی کودکان، شوخی، محدودیت زمانی، بازی تئاتر، اسم گذاری روی حالت بدخلقی و نق زدن کودک.
تمامي گروه ها
ساعات كاري
شنبه | 09.00 – 21.00 |
يكشنبه | 09.00 – 21.00 |
دوشنبه | 09.00 – 21.00 |
سه شنبه | 09.00 – 21.00 |
چهارشنبه | 09.00 – 21.00 |
پنج شنبه | 09.00 – 21.00 |
جمعه | 09.00 – 21.00 |
ارتباط با کلینیک دكتر محبوبه اميدي نژاد
تماس تلفني، imo، Google Meet
- 02191012960
02191012970
09374540994